Saturejka mletá
Kategorie: | Koření |
---|
Jednodruhové koření (Saturea hortensis)
Použití: do luštěninových jídel, kapusty, do klobás a při uzení masa, k přípravě smetanových a bylinkových omáček, k ochucení bramborového či okurkového salátu, do lusků a jídel z krupek a krup.
Napomáhá proti plynatosti a střevním katarům, působí jako antiseptikum při onemocnění horních cest dýchacích.
Saturejka je jednoletá bylina dorůstající výšky až 50cm. Má tmavě zelené, kopinaté listy, sdružené do páru stojících proti sobě. Tvoří kompaktní keříčky s plstnatou lodyhou. Květy jsou bílé, růžové nebo fialové. Pochází z východní oblasti Mediteránu až po Irán. Dnes se pěstuje v celém Středomoří, střední Evropě, západní Asii a Indii, ale i v jižní Africe a Severní Americe.
Saturejka se hodí k ochucení masových a zeleninových pokrmů, nádivek, přidává se do uzenin, skopového a králičího masa a zvěřiny, do pikantních polévek a omáček. Je výborná s tučnými rybami (úhoř, amur, sumec, makrela). Je vhodná do pokrmů z luštěnin a košťálovin.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.